Lise mezunu iç denetçi olabilir mi?
İç denetçi nasıl olunur? İç denetçi olarak eğitim almak için belirlenmiş bir eğitim gereksinimi yoktur.
Kimler denetçi olamaz?
Aşağıdaki kişiler sınav görevlisi olarak kabul edilemez: Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, ekonomi, iş güvenliği, hukuk veya işletme yönetimi alanlarında üniversite diploması olmayan kişiler. Mevzuat hakkında bilgisi olmayan kişiler.
Denetçi hangi bölüm mezunu?
Denetçi olmak için hangi bölümü okumalıyım? Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı üniversitelerin ekonomi, işletme ve finans bölümlerinden alınan diploma şeklinde bulunabilir. Ayrıca kamu yönetimi gibi benzer bölümlerden alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında kabul görmektedir.
Baş denetçi olmak için ne mezunu olmak gerekir?
Baş Denetçi; Lisans öğrenimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik fakültelerinden lisans derecesi almış, baş denetçi olarak eğitimini tamamlamış ve belirli bir süre bu görevde deneyim kazanmış kişidir.
Devlette iç denetçi nasıl olunur?
İç Denetçi Nasıl Olunur? İç denetçi olmak için mutlaka okunması gereken belirli bir üniversite bölümü yoktur ancak işletme, ekonomi, finans ve ekonomi gibi bölümlerden mezun olanların çoğu iç denetçi sertifikası alarak iç denetçi olarak görev yapmaktadır.
İç denetçi maaşları ne kadar?
Yıllara Göre Maaşlar İç Denetçi pozisyonu için 2024 yılında ortalama aylık maaş 53.275 TL iken, 2023 yılında bu ortalama 38 TL olacak.
Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?
MADDE 15 – (1) Denetçi olmak isteyenler, bağımsız denetçi nezdinde veya denetim kuruluşlarında, kanuni denetim dâhil olmak üzere, mesleki konularda en az üç yıllık pratik eğitim almak zorundadırlar. 3568 sayılı Kanun kapsamında belgelendirme ve vergi denetimi…
Denetçi sınavına kimler girebilir?
Dolayısıyla, denetçi olarak 4 yıl çalışmış bir kişi, daha sonra 8 yıllık sürenin %20’si (1,6 yıl) meslek mensubu, araştırma görevlisi, yönetici veya daha üst kademelerde çalışmışsa aday belirleme sınavına girmeye hak kazanır.
Kamuda kimler iç denetçi olabilir?
Kamu idarelerinde en az beş yıl veya İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen alanlarda en az sekiz yıl denetçi olarak çalışmış olmak. Mesleğin gerektirdiği bilgi, yeterlilik ve temsil becerisine sahip olmak. İç Denetim Koordinasyon Kurulunun gerekli gördüğü diğer şartları taşımak.
Denetçi belgesi ne kadar maaş alır?
Bir denetçi ne kadar maaş alır? Denetçi olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Ekim 2024 itibarıyla bir denetçinin ortalama mevcut maaşı 40’tır.
Kaç çeşit denetçi vardır?
Denetçiler, bağımsız ve mesleki bilgiye sahip kişilerdir. Üç tür denetçi vardır: bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.
İç denetçi nasıl atanır?
İç denetçilerin atanmasında uyulacak esaslar (1) 5018 sayılı Kanunun 5436 sayılı Kanunla değişik 65 inci maddesinin son fıkrasına göre, iç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde üst düzey yöneticilerin, diğer idarelerde ise üst düzey yöneticilerin teklifi üzerine Bakan tarafından atanır.
Denetçi olmak için kaç puan gerekir?
Sınavda başarılı olmak için her sınav konusundan 100 üzerinden en az 60 puan alınması ve tüm sınav konularından alınan puanların aritmetik ortalamasının en az 70 olması gerekmektedir.
Denetçi kaç yıl için seçilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre, aynı şirkette on yıllık süre içinde toplam yedi yıl süreyle denetçi olarak seçilen denetçi, üç yıl geçmedikçe yeniden denetçi olarak seçilemez.
Denetçi belgesi kimler alabilir?
Denetçi sertifikasını kimler alabilir? Denetçi sertifikası, yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan mimar ve mühendislere verilir. Kontrol mühendisleri tarafından da kabul edilir.
İç denetçilik sınavına kimler girebilir?
Aday belirleme sınavına, yıllarca görev yapmış hakim, savcı, kaymakam, Dışişleri Bakanlığı kariyer memuru, hukuk müşaviri, danışman mali hukukçu, mali hukukçu, avukat, doktor, eczacı, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, şehir plancısı, şehir ve bölge plancısı, memur ve komiserler katılabilir…
İç denetçilikte yaş sınırı var mı?
Başvuru tarihi itibariyle 45 yaşından büyük olmamak. Uyarı ve kınama dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olmak. IDKK tarafından belirlenen mesleki etik kurallarına ve kamu sektöründe yürürlükte olan genel etik kurallarına uygun bir özgeçmişe sahip olmak.
İç denetçi nasıl atanır?
İç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlardaki üst düzey yöneticiler ile diğer kuruluşların üst düzey yöneticilerinin teklifi üzerine, Bakan tarafından onaylı adaylar arasından atanır ve aynı usulle görevden alınır.
Denetçi olmak için hangi sınavlara girilir?
Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna aday olmak; Sayıştay denetçiliği mesleğine atılan ilk adımdır. Sayıştay denetçi yardımcısı adayı olabilmek için, ÖSYM tarafından düzenlenen muafiyet sınavı (sınav) ve Sayıştay tarafından yapılan yazılı sınav ile mülakatta başarılı olmak gerekmektedir.