Ergenekondan kimler yargılandı?
1. Ergenekon davası
Ergenekon olayı nedir?
Ergenekon, 2000’li yıllarda Türkiye’de faaliyet gösterdiği söylenen gizli, silahlı bir sözde örgüttür. Türk yargısı onu terörizmle suçladı ve Yargıtay 21 Nisan 2016’da usul ve esas nedenlerden dolayı suçlamaları düşürdü.
Ergenekon davası savcısı kimdir?
HSYK, Ergenekon davasına bakan savcı Zekeriya Öz’ü mahkeme kararıyla İstanbul Başsavcı Vekili olarak atadı ve böylece özel yetkileri elinden alındı. Ergenekon, askeri casusluk ve fuhuş şebekesi soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen ise özel yetkilerle donatılmış Başsavcı Vekili olarak atandı.
Ergenekon tutuklamaları ne zaman başladı?
26 Ocak 2009 22 Ocak’ta başlatılan operasyonda, Türk Metal İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, yedi asker ve on polis memurunun da aralarında bulunduğu toplam 18 kişi tutuklandı. Ergenekon operasyonlarında tutuklanan kişi sayısı 100’e ulaştı.
İlker Başbuğ neden yargılandı?
Türk Ceza Kanunu’nun 309, 310 ve 311. maddelerini ihlal etmekle suçlandı. Ağustos 2013’te Ergenekon davaları kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. “Terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “Türk hükümetini devirmeye veya işleyişini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ile suçlandı. Türk Ceza Kanunu’nun 309, 310 ve 311. maddelerini ihlal etmekle suçlandı. Ağustos 2013’te Ergenekon davaları kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. “Terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “Türk hükümetini devirmeye veya işleyişini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ile suçlandı.
Ergenekondan nasıl çıkıldı?
Ergenekoncuların kaldığı bölgeden ayrılmak imkansızdı çünkü etrafı dağlarla çevriliydi. Ergenekoncular buradan kaçmak için büyük bir ateş yakıp dağları erittiler ve kurtuldular.
Ergenekon hikayesi nedir?
Göktürklerin yükselişini anlatan bir Türk destanıdır. Genel olarak düşman tarafından yenilip kandırılan, Ergenekon Ovası’ndaki eski vatanlarına geri dönen ve orada düşmanlarıyla çarpışan Türklerin hikayesini anlatır.
Ergenekon davası nasıl oldu?
Karar, Yargıtay’daki onuncu duruşmanın öğleden sonraki oturumunda açıklandı. “Ergenekon Örgütü” diye bir örgüt olmadığı için mahkeme, “örgüt kurmak, yönetmek, üyesi olmak ve kurulmasına yardım etmek” suçlarından tüm davalardaki 235 sanığın beraatine karar verdi.
Ergenekon açılımı nedir?
Ergenekon (Türkçe: [ˌæɾɟeneˈkon]) Türkiye’de sözde gizli, laik, aşırı milliyetçi [daha iyi kaynak gerekiyor] bir örgütün adıydı; ülkenin ordusu ve güvenlik güçleriyle olası bağlantıları vardı. Ergenekon (Türkçe: [ˌæɾɟeneˈkon]) Türkiye’de sözde gizli, laik, aşırı milliyetçi [daha iyi kaynak gerekiyor] bir örgütün adıydı; ülkenin ordusu ve güvenlik güçleriyle olası bağlantıları vardı.
Veli Küçük neden yargılandı?
Veli Küçük, 22 Ocak 2008’in erken saatlerinde Ergenekon örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınmış, 26 Ocak’ta “halkı isyana tahrik” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Ergenekon avukatı kimdir?
Kemal Kerinçsiz. Kemal Kerinçsiz, (20 Şubat 1960) Türk avukat.
Rıdvan Gündoğdu kimdir?
15 Aralık
Balyoz davası ne zaman bitti?
Anayasa Mahkemesi Kararı Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran 2014 tarihli tarihi kararında Balyoz davasında hak ihlali olduğuna hükmetti.
Fetö davası ne zaman başladı?
Fethullah Gülen davasında, Fethullah Gülen hakkında 22 Ağustos 2000’de dava açıldı. Laik devlet yapısını değiştirmek ve din kurallarına dayalı bir devlet kurmakla suçlanıyor. Dava, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı tarafından 1999’da başlatılan bir soruşturmanın sonucuydu.
Ergenekon davası ilk duruşma ne zaman?
Ergenekon davasının ilk iddianamesi Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından yazıldı. 86 sanıklı dava 25 Temmuz 2008’de açıldı. İlk duruşması 20 Ekim 2008’de Silivri Cezaevi’nin duruşma salonunda yapıldı. Danıştay’a saldırı davası 9 sanıklı.
Ergenekon neresidir?
Ergenekon, Orta Asya’daki Göktürklerin (552–744) efsanevi vatanıdır. Bazı kaynaklar Ergenekon’un Altay Dağları’ndaki Beluca Dağları’nda yer aldığından bahseder. Bununla ilgili kesin bir bilgi yoktur.
Balyoz operasyonu nedir?
Balyoz veya Balyoz Harekât Planı, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Karargâhı’nda düzenlenen planlama seminerinde Çetin Doğan önderliğinde Türk hükümetini devirmeyi amaçlayan bir askeri darbe planı olduğu iddia edilmektedir. Yargılamalar sırasında darbe planlarının doğru olmadığı ortaya çıkmıştır.