Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak deliller yalnızca bir kez toplanır. Bu, mahkemeye uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını tek bir duruşmada görme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede karara bağlama fırsatı verir.
Birleştirme talebi ne zaman yapılır?
HMK No. 6100 (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) Tam Metin Bu durumda, aynı yargı çevresi içinde aynı derece ve statüde bulunan hukuk mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesine, hüküm verilinceye kadar her zaman, talep üzerine veya resen karar verilebilir.
Hizmet birleştirme talebi nedir?
Hizmetlerin birleştirilmesi; sigortalının farklı sosyal sigorta kurumlarındaki dağınık hizmet sürelerinin bir araya getirilmesi; yani bu iki şeyin bir araya getirilmesidir[1]. Sosyal bir anayasal devlet için sigortalıya bu imkânın verilmesi bir zorunluluktur.
Birleştirme kararını kim verir?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından alınır ve diğer mahkeme açısından bağlayıcıdır.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesine ilişkin örnek başvuru: Farklı referans numaraları altında açılmış ancak aynı konuya ve aynı taraflara ilişkin iki ayrı dosyanın birleştirilmesine ilişkin başvuru örneğidir; dosyalarda verilen kararın diğer dosyayı etkilemesi söz konusudur.
Birleştirme hangi dosyada yapılır?
Birleştirilmesine karar verilen davalar tek bir dosyada (ilk dava dosyası) birleştirilir. Mahkeme birleştirilen davaları birlikte inceler ve karara bağlar, yani davaların soruşturma aşaması birlikte gerçekleşir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme işlemi nedir?
Birleştirme (veya Tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapu senetlerine sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Hizmet birleştirme süresi var mı?
Faydalar birleştirildiğinde, her yıl 360 gün ve her ay 30 gün olarak sayılır. Hizmet süreleri birleştirildiğinde, zorunlu hizmet süreleri, katkı ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere denk gelen süreler toplam hizmet sürelerine eklenmez.
Son 7 yıl kuralı nedir?
İlk kez, Ekim 2008’den önce son yedi yılda farklı sigorta kollarında çalışanların emeklilik sürelerinin ne kadar olduğunu belirlemek amacıyla sigortalılık süreleri incelendi. Bu süre içerisinde 1261 gün prim ödemesi yapılan sigorta kolundan emeklilik gerçekleşiyor. Bu süreler aynı ise aylık ödeme son statüye göre yapılıyor.
Hizmet birleştirme için hangi belgeler gerekli?
HİZMET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ İÇİN İSTENEN BELGELER SGK 4 Hizmet belgesi (e-devlet şifresi ile) Çalışmanın yapıldığı kurum/kuruluştan alınacak hizmet belgesi Başvuru.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplere dayanıyorsa veya davalardan birine ilişkin karar diğerlerini etkiliyorsa, bunlar birbiriyle ilişkili sayılır.
CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?
14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin davaların birleştirilmesine ilişkin kararı usul ve yasaya uygun kabul edilmelidir. Aynı bölge mahkemesinde bulunan mahkemeler arasındaki birleştirmelere ilişkin uyuşmazlıkların karar yeri Yargıtay değil, ilgili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
Mahkemece davalıya tebliğ olunur (HMK m. 122). Başvurular karşılıklı mutabakatla yapılmışsa veya davalı cevap vermezse mahkeme ön inceleme duruşması için gün belirleyerek tarafları duruşmaya davet eder (HMK m. 123).
Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?
Bir duruşma kaç kez ertelenebilir? Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun amacı tüm davayı tek bir duruşmada tamamlamaktır. Ancak uygulamada birçok duruşma gerçekleşmektedir. Bir duruşmanın kaç kez ertelenebileceğine dair belirlenmiş bir kural olmadığından, gerektiği kadar ertelemek hâkimin takdirindedir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Birleşen davalarda kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Prensip olarak, bir mahkeme kararının icra edilebilir olması için hukuki güce sahip olması gerekmez.